Lieslåtter och ängsskötsel

Vad är planen?

På de gröna ängars berg (alltså fäbodtorpet Brofallet på Gårdvikabergets västra sluttning) lär vi oss om slåtterängarna och lieslåtter. Vi använder moderna redskap för att kunna hålla ett av Sveriges immateriella kulturarv vid liv. Men egentligen är det för att det är väldigt kul och effektivt.


Hur kommer det gå till?

Vi träffas vid bergets fot och vandrar tillsammans uppför stigen som tar ca 20 minuter. När vi kommer fram kommer vi vara lagom uppvärmda och redo att börja studera liens hantverk. Vi kommer börja med liens tekniker och testa olika lieblad och inställningar för att se vad som passar dig. Vi jobbar ett tag för att komma igång och se vad som behöver repeteras och vad som kan förbättras.

Det praktiska varvas med teori och liens historia. Vi kommer även kolla på den mångfald som finns på slåtterängar och varför de är viktiga att bevara.

Vi äter lunch på plats och fortsätter därefter med praktik, och så går vi igenom vad man gör med det gräs man har liat.

När alla är lagom trötta kommer vi att kolla på hur man tar hand om lien. Vi använder knackeliar och vi kommer gå igenom hur man ska se till att de är vassa: vad innebär knackning, hur gör man och vad finns det för olika sätt?

När vi är klara för dagen har du möjlighet att köpa din egen lieutrustning.


Vad behöver du ta med dig?

Du kommer behöva kläder efter väder. Vi rekommenderar vandringskängor eller stadigare stövlar, regnjacka och extralager som du kan ta på dig medan vi arbetar ute. En mindre dagsryggsäck eller liten vandringsryggsäck för att packa detta i är bra att ha med sig.

Tänk på att vi kommer spendera en del tid utomhus både i rörelse men även en del tid när vi är kvar på samma plats.. Vi rekommenderar därför lager-på-lager metoden.


Hur lång tid tar kursen?

Vi samlas kl 06.30 på parkeringen för att hinna jobba med lien innan all dagg har torkat för dagen. Vi avslutar senast kl 15.00

Om du vill boka boende natten innan och sova över på ängarna för att slippa åka långt tidigt på morgonen är det möjligt.


Vad är kostnaden för kursen?

Kursen kostar 1500 kr per person och då ingår lån av utrustning.

Var hålls kursen?

Kursen hålls på gröna ängars berg, på fäbotorpet Brofallet.

Kursen kan även hållas på annan ort t.ex på förfrågan av föreningenar eller andra organisationer. Skicka en förfrågan till hello@outdoorpeopleofbergslagen.com för att få prisuppgifter och diskutera upplägg.


Ingår mat i kurspriset?


Enklare mat och fika som vi hjälps åt med att laga ingår:


Boka eller få mer information i väntan på en uppdaterad hemsida genom att skicka ett mail till hello@outdoorpeopleofbergslagen.com