Mötesplats: Vi möts vid Salboknös reservatsparkering
Vad är det här?
Det här är dels en vandring i ett ovanligt landskap. Dels är det en vandring tillbaka till istiden och en upplevelse av hur det kan ha sett ut. Dels handlar det om att få klart kopplingen mellan istid och nutid. Både när det gäller människans plats här i skogarna och dels när det gäller den natur runtomkring oss hur den har påverkats av istid och människa.
Vad är planen?
Vi ska besöka Salboknös reservatet och vandra den ibland branta stigen upp till toppen. Innan dess ska vi beskåda talusbranten från avstånd och föreställa oss hur glaciärernas kraft har rivit upp berget.
Hur kommer det gå till?
Vi träffas vid parkeringen nedanför reservatet. Därifrån går vi genom den ibland krävande terrängen mot talusbranten över myren (kanske smakar hjortron om det är säsong?). Därefter börjar klättringen uppåt. Vi passerat en kolbottnen och rör oss genom olika skogliga miljöer. Väl på toppen letar vi en lämplig fikaplats.
Vad behöver du ta med dig?
Eftersom vi kommer gå längsmed snirklande skogsstigar rekomenderar vi vandringskängor.
Kläder efter väder är alltid förutsättningen för att ha det bra när man är ute.
En ryggsäck för fika, kopp, något att sitta på och eventuellt regnjacka eller extra tröja.
Stavar kan vara bra att ha.
Hur lång sträcka kommer vi att gå?
Stigen till toppen är ca 1.5 km. Men vi gör en avstickare över myren, mot den blockiga terrängen där det ibland är ganska svårt att gå. Så även om vi knappt rör oss över en sträcka längre än tre kilometer är det en krävande vandring.
Hur lång tid tar guidningen?
Den här guidnigen tar ungefär tre och en halv timmar. Ungefär eftersom vi inte kommer tvinga någon att hälla i sig kaffet eller det varma téet för att hålla tider. Eftersom vi tar oss tid att fika så kan det variera lite. Men målet är att från start tills att vi är tillbaka ska det ha tagit oss tre och en halv timme.
Var hålls guideningen?
Guidningen hålls i Salbiknos naturreservat. Läs mer om Salboknös här via Länsstyrelsen i Örebro läns hemsida.
Vad kommer guiden prata om?
Istid, glaciärer, talusbrant, kolning, kolmila, trädens invandring i Sverige, olika träds livsperspektiv, upplevelse av tid, geologisk vs vardaglig tideräkning.
För vem är den här guidningen?
Den här guidningen är i delar ganska jobbig och kräver bra balans, annars blir det lätt tungt och svettigt. Det här är en guidning för den aktive upptäckaren.
Varför ska du boka den här guidningen?
Du är sugen på att upptäcka någonting nytt. Samtidigt är du intresserad av lite vardagsfilosofiska tankar kring människans plats här på jorden. Eller du kanske har grubblat över det här med tid och hur det hänger ihop med naturen. Ibland behövs det stora siffror för att kunna uppskatta det man har här och nu.
KONTAKTA OSS
Sidan uppdaterades 2024-10-11
Bilderna nedan är från vårt Instagramkonto. Följ oss gärna där eller på Facebook.