Spendera tid i naturen och upplev ett immateriellt världsarv. Besök Sveriges sydligaste levande fäbod Brofallet och lev enkelt i stil. I glampingtält får du nära-naturen upplevelser på ett lite bekvämare sätt.
Vill testa hur man levde förr? Eller kanske önskar du enkelhet för din naturvistelse? Hyr en hölada och sov och rulla runt i ängshö.
På den levande fäboden finns får, getter och höns som arbetar i samklang med naturen för landskapets och den biologiska mångfaldens skull.
Förr om somrarna sov vandrare, luffare och arbetare i höladan. Förbivandrande fick härbärgera sig, husfolket kunde ta tupplurar, torparna hjälptes åt under sommaren och sov bland det nyskördade höet. Ungdomar smög sig dit för hemliga kärleksmöten och rullade runt.
Ta chansen och testa hur det känns. Vakna upp till fågelsång, hö som fastnat överallt, lite kliande och en natt du inte kommer glömma i första taget.
Med vidunderlig utsikt över Bergslagens kan ni bo i detta stora och mysiga tält med tältsängar och riktiga madrasser, sköna kuddar och fluffiga täcken.
För de kallare dagarna finns en kamin och enklare campingstolar med fårfällar där ni kan sitta och njuta av en kopp te eller bara vara.
Fäbodkulturen har skrivits in på Unescos lista över kulturarv. I Skandinaviens berg, skog- och kustområden finns sedan århundraden en historia av att flytta boskap till sommarbete och det har gett upphov till en mångfacetterad fäbodkultur. Fäbodbruk handlar om allt från djurhållning till livsmedelsproduktion, markförvaltning, hantverk, musik, berättande och ritualer. Det är en tradition som formar landskapet och bidrar till den biologiska mångfalden.
Brofallet är Örebro läns enda levande fäbod. Här bor Alexander och Helena med ett 20-tal får, tre getter, en flock höns och vallhundar och katt ungefär från maj fram till Allhelgona. Djuren flyttas upp och ner till olika beten under sommaren. Fäboden ligger i väglöst land, har solceller för att ladda telefoner, vatten hämtas ur kallkälla och bärs i hinkar och duscha gör man med skopa och regnvatten, eller går ned till sjön för ett bad. På toa går man på torrdasset.
Djuren är våra vänner och kollegor som arbetar med att hålla landskapet öppet, hjälper oss efterbeta de slåtterängar med särskilda värden vi sköter och betar i skogen, såsom djuren gjort i alla tider. Fåren är värmländska skogsfår och getterna jämtgetter. Djuren vi har valt att hålla är de traditionella raserna som geografiskt är närmast oss. Vi håller djuren i genbank och jobbar med bevarandes av dessa traditionella raser.
Under 2025 kommer vi att börja mjölka getterna för att producera egen ost. Dessutom odlar vi en del grönsaker, och liksom förr stängslar vi bort djuren från det vi vill skydda. Förutom det har vi rovdjursavvisande stängsel där djuren går och betar.
Fäboden drivs som en privat fäbod och är inte öppen för allmänheten.
Viss försäljning av fäbodens produkter kan ske på plats, såsom fällar, ull, korv, ost eller grönsaker.
En paus i naturen
Naturen är din närmaste granne. Du kommer inte kunna undvika fågelsången eller insekterna som flyger förbi. Fåren och getterna blir ytterligare en påminnelse om var du är. Ibland bräker de för att ha koll att alla är med i gruppen.
Har du tänkt på att i en tunnelbana är allt skapat av människan? Du är omsluten av teknik? Du slipper det här..
Att fäboden ligger i väglöst land betyder just det. Du behöver gå 20 minuter uppför från parkeringen för att komma fram. Du går på en snirklig och delvis ojämn skogsstig. Vissa partier är väldigt branta och det är helt okej att ta sina pauser. Väl uppe blir du belönad med en storslagen utsikt. När du väl är uppe kanske du vill ta lite bilder. Men lägg helst bara undan mobilen...
Livet på fäboden saknar mycket av de moderna bekvämligheterna. Omvänt, vi är fria från mycket som tar upp vår tid och får bara vara, reflektera och med det bli medvetna om naturen och oss själva. Sysslor som att hämta ved, göra en brasa, hämta vatten och tillaga mat blir en upplevelse i sig självt.
-Vistelse på en levande fäbod.
-Kärleksfulla djur som gärna kelar med dig.
-Lån av hängmattor.
-Vatten från en kallkälla.
-Eget gasolkök.
-Stekpanna, kastrull.
-Tallrikar, skålar, bestick, kåsa.
-Enklare stolar och bord.
-Tillgång till utedass.
-Lån av varsin vildmarsfårfäll som kan användas inne eller ute.
-Lån av en powerbank med sladd som kan ladda en mobil ca tre gånger.
-Hundar välkomna men ska hållas kopplade.
-Bastubad mot extra kostnad.
I glampingtältet (2000 SEK per natt)
-Två enkelsängar, täcke, kuddar, sängkläder.
-Litet bord och stolar.
-En kamin för att myselda, en korg ved ingår. Mer ved kan köpas på plats.
-Fler madrasser kan läggas ut om ni är flera.
-Enklare batteridriven belysning.
I höladan (500 SEK per natt)
-En unik sovplats.
-Ni ligger på en bädd av ängshö.
-Filtar.
-Myggnät.
-Enklare batteridriven belysning.
I priset ingår inte mat. Om du inte är van att gå på skogsstigar rekommenderar vi kängor eller liknande. Ta alltid med kläder efter väder, vilket kan inkludera regnjacka, extratröja och extra strumpor. Allt annat du behöver för en övernattning i campingliknande förhållanden. Pannlampa eller ficklampa kan vara bra att ha med sig. Ta gärna en ryggsäck att bära allt i.
Du kan lämna saker i bilen nere på parkeringen men då behöver du gå ner och upp, ca 30-40 minuters promenad för att hämta det. Så vi rekommenderar att du hellre tar med för mycket än för lite saker.
Det finns många promenadslingor, vandringsleder och fina naturreservat att besöka, eller boka en guidning i. Alexander och Helena kan ge dig tips. Om du vill kan du boka en guidning eller gå en kurs med dem se www.outdoorpeople.se.
Förutom det får vi tipsa om våra finna grannar - exempelvis ett besök i Södra Hyttan och Bergslagens Bokloppis och Lankälvskatedralen, besök något av bygdens caféer, loppisar eller friluftsmuseum. Du finner några länkar nedan:
Bergslagens Bokloppis - Skandinaviens Största
Naturstation Södra Hyttan och Lankälvskatedralen
Hjulsjö MTB - några av landets bästa cykelleder
Alexander Baker - Naturvårdsbonde och certifierad naturguide
Mobil: 073-0413075
E-post: hello@outdoorpeopleofbergslagen.com
Vi är en del av Outdoor People of Berslagen
och är knutna till Naturstation Södra Hyttan