Fladdermusguidning

Snabb överblick

Tillgänglighet:

april-maj/juli-oktober

Guidningen är

2-3 timmar

Svårighetsgrad: Lätt vandring som inkluderar en föreläsning

Längd: 1-2 km

Gruppstorlek: 2-8 pers / större sällskap max 30

Språk: svenska och engelska. 

En introduktion till fladdermössens fascinerande liv

Vad är det här?

Det här är en kvällsaktivitet som innefattar en presentation som djupdyker i världens enda flygande däggdjur - fladdermössen och deras fascinerande liv. Efter presentationen går vi ut med detektorer och lyssnar till fladdermössens jaktläten i natten.


Vad kommer guiden prata om?

Du kommer få lära dig om fladdermössens årsvarv, hur de har anpassat sig många miljoner år, hur de kan jaga i mörkret, varför de sover upp och ner, hur de hjälper varandra som barnmorskor och vad de kan göra för dig och oss som människor och mycket mer. 


Vad är planen?

Presentationsdelen är ca 60-90 minuter varefter vi går ut ca 60-90 minuter och rör oss i området, lyssnar på fladdermöss och kollar på hur miljön gynnar eller kan förbättras för att bättre gynna fladdermössen. Vi kan efteråt gå in igen och kolla på de inspelningarna vi gjort och artbestämma fladdermössen.


Hur kommer det gå till?

Vi börjar med en djupdykning inomhus kring fladdermössen och deras årsvarv. Guiden berättar varför de är så spännande djur, hur de lever, och vi människor kan ta reda på var de finns. Därefter går vi ut med fladdermusdetektorer och lyssnar till deras jakt i natten. 


Vad behöver du ta med dig?

Du behöver ha med dig kläder efter väder. Gärna ficklampa om du har.


Hur lång sträcka kommer vi att gå?

Vi rör oss en kort sträcka i området när vi går och lyssnar efter fladdermössen med hjälp av detektorer.


Hur lång tid är aktiviteten?

Ca 2-3 timmar.


Var hålls guidningen?

Vi har fasta guidningar under säsong med utgångspunkt i Södra Hyttan. Denna guidning är även perfekt för sällskap och boendeanläggningar att boka för sina gäster.


För vem är den här guidningen?

Denna upplevelse är för dig som är intresserad av fladdermöss eller vill få upp ögonen för något helt nytt. Som är intresserad av djur och natur och vill lära dig mer om fladdermössen, våra nattens väktare.


Varför ska du boka den här guidningen?

Vi jobbar aktivt med naturvård och driver projekt som gynnar fladdermöss, bland annat så kallad veteranisering av träd där vi skapar boplatser för fladdermöss. Bland våra guider finns aktivitetssamordnare för lokalgruppen i BatLife Bergslagen och en inventerare. Vi har jobbat med fladdermöss de senaste fem åren. Om du vill träffa nördar eller själv nörda i ett fascinerande ämne kommer du inte bli besviken.