Vad är det här?
Den här kursen ger en inblick i fladdermössens fascinerande liv och hur vi kan arbeta för att gynna dem i olika miljöer. Du får en översikt över Sveriges fladdermusfauna och lär dig grunderna i fladdermusens biologi. Kursen innehåller praktiska exempel på naturvårdsåtgärder, inklusive jämförelser mellan veteranisering och användning av fladdermusholkar. Du får även en introduktion till artbestämning av vanliga arter med hjälp av enklare detektorer och en inblick i hur inventering går till. Om vädret tillåter avslutas kursen med kvällsaktivitet där vi lyssnar efter fladdermöss i fält – observera att regn kan påverka denna del, men kursen genomförs oavsett väder.
Vad är planen?
Vi börjar med en introduktion till fladdermössens liv, livscykel och hur landskapet påverkar deras möjligheter. Sedan kollar vi ett antal exempel kring hur man kan jobba med naturvård på en gård, och jämföra vad vi kan göra som är bättre än fladdermusholkarna som vi kommer bygga under kursen. Till exempel hur en ladan, vinden och jordkällaren är de bästa holkarna som redan finns. Vi går även igenom vilka typer av bidrag som går att söka för att gynna fladdermöss i skogsmiljöer.
Om vädret tillåter (om det inte regnar) spanar vi även efter fladdermöss.
Vad behöver du ta med dig?
Du kommer behöva kläder efter väder. Vi rekommenderar vandringskängor eller stadigare stövlar, regnjacka och extralager som du kan ta på dig medan vi arbetar ute. En mindre dagsryggsäck eller liten vandringsryggsäck för att packa detta i är bra att ha med sig.
Tänk på att vi kommer spendera en del tid utomhus både i rörelse men även en del tid när vi är kvar på samma plats. Vi rekommenderar därför lager-på-lager metoden.
Vad kostar det?
Denna kursdag som del av Naturvård på gård kostar 2190kr.
Genom introduktionskursen får du 15% rabatt på fördjupningskurserna Lieslåtter, Bygga rovdjursavvisande stängsel, Träd - om skogsekologi, hamling och veternisering, samt Fladdermuskursen alternativt paketrabatt om du bokar alla samtidigt. Då kostar de 9000 kr tillsammans. Hör av dig i så fall.
Tid och plats?
Vi börjar kl 15.00 och avslutar ungefär vid 21.00, så att vi kan spana efter fladdermössen under kvällen (OBS! spaning sker om vädret tillåter men kursen ställs inte in pga regn).
Kursen hålls på Gröna ängars berg, på fäboden Brofallet.
Ingår mat i kurspriset?
Enklare lunch och fika som vi hjälps åt med att laga ingår.
Övrigt: Om du går denna kurs så kan du för ett förmånligt pris få ha en autobox (automatisk inspelare) uppsatt hos dig ett antal nätter samt få filerna analyserade för att veta vilka arter som finns hos dig. Gäller endast inom ett begränsat geografiskt område. Du kan även köpa fladdermusholkar på plats.
KONTAKTA OSS
Sidan uppdaterades 2025-04-26
Bilderna nedan är från vårt Instagramkonto. Följ oss gärna där eller på Facebook.