Guidning: granskog och granskogsfolk

Snabb överblick

Tillgänglighet:

Året om, se bokningskalender

Längd: 4-7 km

Gruppstorlek:2-8 personer

Guidningen är 3 timmar

Språk: svenska och engelska. 

Svårighetsgrad: Det är en lätt vandring på skogsstigar

Mötesplats: Vägbeskrivning till mötesplats skickas ut i förväg

Om två av Sveriges dominanta arter - hur människan och granen erövrade Sverige

Vad är det här?

Det här är en aktivitet med fokus på två av den svenska skogens arter nämligen gran och människa. Under vandringen kommer du att få höra mer om både granen och människans vandringar genom Sverige under och efter den senaste istiden. Vi kommer dessutom att prata om vad för relation dessa två arter har till varandra och hur vi har påverkat Sverige.


Vad är planen?

Vi kommer gå en relativt enkel vandring genom en barrskog där det finns mycket gran och olika storlekar av gran både på höjden, bredden, och hur grenarna är formade. Vi rör oss genom en såkallad naturskog - en skog där naturen bestämmer vad och hur träden och skogens andra växter ska leva. Vi kommer att på en lämplig plats sätta oss för fika och göra upp en brasa där vi kan sitta och uppleva vad som händer när vi bara stannar upp.


Hur kommer det gå till?

Vi träffas vid mötesplatsen. Du kommer ha fått en vägbeskrivning och kartplupp via Googla Maps innan. Där har vi en kort genomgång innan vi går in i skogen. Vi följer en vald slinga med ett antal stopp längs vägen, inklusive en lämpligt vald plats för fika med brasa. När vi har kommit tillbaka till bilarna finns ytterligare tid för frågor och reflektioner.


Vad behöver du ta med dig?

Eftersom vi kommer gå längsmed snirklande skogsstigar rekomenderar vi vandringskängor. 

Kläder efter väder är alltid förutsättningen för att ha det bra när man är ute.

En ryggsäck för fika, kopp, något att sitta på och eventuellt regnjacka eller extra tröja.


Hur lång sträcka kommer vi att gå?

Vi kommer i första hand att gå på upptrampade och markerade stigar. Ibland kommer vi gå av stigen, ibland kommer vi gå en sträcka i stiglöst land. Vi går mellan 4-7 km.


Hur lång tid är guidningen?

Det här är en enklare vandring som tar ungefär 3 timmar. Ungefär eftersom vi inte kommer tvinga någon att hälla i sig kaffet eller det varma téet för att hålla tider. Eftersom vi tar oss tid att fika så kan det variera lite. Men målet är att från start tills att vi är tillbaka ska det ha tagit oss tre timmar.


Vad kommer guiden prata om?

Gran, granskog, biologisk mångfald, istid, glaciärer, trähantverk, skogsbruk, relationer till naturen, skogliga ekosystem, svensken som granskogsfolk och vem som gillar gran.


Var hålls guideningen?

Det finns regelbundna starttider i bland annat Kindla naturreservat, se bokningskalendern.

Den här guidningen kan även hållas på plats efter önskemål.


För vem är den här guidningen?

Den här guidningen är lämplig för alla som vill ta sig ut i skogen och vill lära sig mer om granar, hur de används, hur de kom till Sverige, och vad den har för plats bland människorna i Sverige. Vandringen är ganska lätt och om du går guidningen på förmiddagen har du tid för annant på eftermiddagen, eller tvärt om.


Varför ska du boka den här guidningen?

För att du ser granen som självklar. Eller tänker kanske inte på den. Din relation till granen är kanske granved i brasan eller en julgran (kanske i plast?). Men egentligen vet du att det finns mycket mer spännande kring granen som du gärna vill ha koll på!