Guidning: Östanbergshyttans grottor

Snabb överblick

Tillgänglighet:

april-oktober

Guidningen är

ca 3 timmar

Svårighetsgrad:
Medelsvår vandring  

Längd: 2-4 km

Gruppstorlek: 2-8 pers 

Språk: svenska

En naturguide står vid ett stort stenblock i bergslagsnaturen.

Vandra mellan grottorna i Östanbergsshyttan

Vad är det här?
Det här är en guidad vandring med fokus på att upptäcka klippbranter med dramatiska klippformationer och blockområden med överhäng och grottbildningar.


Vad är planen?
Vi kommer gå in i området som är ganska krävande stundtals. Vi går både på stig och utanför. Vi kommer gå upp på höjder för att få vyer över landskapet och krypa in i blockgrottor som kan vara trånga. Vi kommer även att kolla in naturen som finns i området och kanske hitta skyddsvärda arter. Fikastopp ganska tidigt i guidningen.

Vi träffas vid mötesplatsen som är en äldre parkeringsplats vid gamla riksvägen mellan Fingerboda och Yxe. Vi går 200 meter på asfaltsvägen och viker av upp mot vargmons grottsystem. Här hittar vi de första grottorna. Vi går sedan ner mot en stig och tar en fika vid en spännande grotta som man kan krypa igenom. Vi går vidare mot nästa höjd som har flera intressanta grottor bl.a. ”Arkitektens villa” som sägs rymma 50 personer. Vi går vidare mot Ishavsgrottan. Vi går ner mot Hasselbacken och ser om vi hittar något intressant innan vi går tillbaka mot bilarna.


Vad ingår?

Te eller kaffe, kåsa att dricka ur, enklare fika som frukt eller nötter, ett sittunderlag och ficklampa.


Vad behöver du ta med dig?
Eftersom vi kommer gå längs med snirklande skogsstigar och i terrängen rekommenderar vi vandringskängor eller stövlar. Ta på dig ytterkläder som inte är ömtåliga t.ex. gamla regnbyxor. Det är bra att ha om du vill krypa in i grottorna. Ficklampa eller pannlampa om du har. En ryggsäck kan vara bra att ha eventuellt med regnjacka eller extra tröja.


Hur lång sträcka kommer vi att gå?
Vandringen är ca 4 km på stigar, höjder samt obanad terräng.


Hur lång tid är guidningen?
Det här är en medelsvår vandring som tar ungefär 3 timmar. Ungefär eftersom vi inte kommer tvinga någon att hälla i sig kaffet eller det varma téet för att hålla tider. Eftersom vi tar oss tid att fika så kan det variera lite. Men målet är att från start tills att vi är tillbaka ska det ha tagit oss max tre timmar.


Vad kommer guiden prata om?
Olika bergarter, Kilsbergens historia och Yoldia-havet. Vad som finns i grottorna och skyddsvärda arter i området.


Var hålls guideningen?
Östanbergshyttans klippområde söder om Yxe några km från Nora.


För vem är den här guidningen?
Den här guidningen är lämplig för alla som vill ta sig ut i naturen på ett mer utmanande sätt och upptäcka ett okänt område som är likt de mer kända Skärmarbodabergen fast utan markerade stigar och inte lika tillrättalagt.


Varför ska du boka den här guidningen?
Du vill komma ut och se något nytt och få krypa in i en trång grotta och komma upp på en höjd. Du kommer att lära dig om hur vårt landskap formades när istiden drog sig bort.Boka eller få mer information i väntan på en uppdaterad hemsida genom att skicka ett mail till hello@outdoorpeopleofbergslagen.com