Guidning:
Kindla och de bortglömda brukstorparnas liv

Snabb överblick

Tillgänglighet: Året om, se bokningskalender

Guidningen är 3 timmar

Svårighetsgrad: Det är en lätt vandring på skogsstigar

Längd: 4km

Gruppstorlek: 2-8 personer

Språk: svenska och engelska. 

Mötesplats: Vi möts vid Kindlas västra ingång

I Kindlaskogen bodde det torpare. Men hur levde de? Häng med på guidningen Kindla och de bortglömda brukstorparnas liv

Vad är det här?

Det här är en guidad vandring med fokus på några av de familjer som levde i Kindlas tuffa miljöer mellan 1840 och tidigt 1900 tal. Under vandringen kommer du att få höra mer om både människorna som bodde här och under vilka omständigheter, vilka krav som fanns på dem och hur de använde naturen runt omkring dem. Vi kommer både se torplämningar, hur skogen tar över och de myrar som slåttrades för att djuren skulle överleva vintern.


Vad är planen?

Vi kommer gå en relativt enkel vandring genom naturreservatet. Vi rör oss genom en såkallad naturskog - en skog där naturen bestämmer vad och hur träden och skogens andra växter ska leva, men där det finns tydliga minnen från de människor som bodde där. Vi stannar vid en torparruin, vid en kallkälla, och vid en öppet plats mitt i skogen där djuren fick mat. Vi kommer fika vid vindskyddet på Kindlamossen och se både myrens brott från skogen och ett exempel på ett hantverksmässigt arv. Därefter rör vi oss tillbaka och observerar skogen med nya glasögon.


Hur kommer det gå till?

Vi träffas vid mötesplatsen som är västra ingången längsmed Kämpetorpsvägen ca 10 minuter innan utsatt starttid. Du kommer ha fått en vägbeskrivning och kartplupp via Googla Maps innan. Där har vi en kort genomgång innan vi går in i skogen. Vi följer en vald slinga med ett antal stopp längs vägen, inklusive en öppen plats för fika med brasa. När vi har kommit tillbaka till bilarna finns ytterligare tid för frågor och reflektioner.


Vad behöver du ta med dig?

Eftersom vi kommer gå längsmed snirklande skogsstigar rekomenderar vi vandringskängor.

Kläder efter väder är alltid förutsättningen för att ha det bra när man är ute.

En ryggsäck för fika, kopp, något att sitta på och eventuellt regnjacka eller extra tröja.


Hur lång sträcka kommer vi att gå?

Vi kommer i första hand att gå på upptrampade och markerade stigar. Ibland kommer vi gå av stigen, ibland kommer vi gå en sträcka i stiglöst land. Vandringen är ca 4 km.


Hur lång tid är guidningen?

Det här är en enklare vandring som tar ungefär 3 timmar. Ungefär eftersom vi inte kommer tvinga någon att hälla i sig kaffet eller det varma téet för att hålla tider. Eftersom vi tar oss tid att fika så kan det variera lite. Men målet är att från start tills att vi är tillbaka ska det ha tagit oss tre timmar.


Vad kommer guiden prata om?

Gran, björk, biologisk mångfald, skogsbruk, relationer till naturen, skogliga ekosystem, brukstorpare, järnbruk, bergslagshistoria, biologiska kulturarv, myrar, slåtter.


Var hålls guideningen?

Guidningen hålls i Kindla naturreservat. Läs mer om. Kindla här via Länsstyrelsen i Örebro läns hemsida. Vi möts vid västra parkeringen (se Google maps punkt här)


För vem är den här guidningen?

Den här guidningen är lämplig för alla som vill ta sig ut i skogen och vill lära sig mer om hur bergsslagsbor hade det för ca 100 år sedan. Det är både en vandring genom skog och även en vandring genom historian och de levnadssätt och den vardag som bara är tre generationer bakåt, och ändå är så olik vår. Vandringen är ganska lätt och om du går guidningen på förmiddagen har du tid för annant på eftermiddagen, eller tvärt om.


Varför ska du boka den här guidningen?

Du kanske hade släktingar som levde som brukstorpare utan att riktigt veta vad det är. Du är intresserad av bergslagen och hur bruken var med och skapade det moderna Sverige. Eller så kanske du vill se hur naturen, när den väl ges chansen, kan komma tillbaka även om det finns spår från vad människan gjorde på platsen.