Guidning: Dalbotorpsravinen

Snabb överblick

Tillgänglighet:

april-oktober

Guidningen är

ca 3 timmar

Svårighetsgrad: Lätt vandring 

Längd: 2-4 km

Gruppstorlek: 2-8 pers 

Språk: svenska och engelska. 

Dettagare på en guidning vandrar på en stig i naturreservatet

Följ med till Dalbotorpsravinernas gömda skatter

Vad är det här?
I detta naturreservat finns arter med skilda miljökrav sida vid sida. Här råder stor variationsrikedom på liten yta - med bäckar och källflöden, raviner och platåer. Den gamla barrblandskogen är en fristad för många sällsynta arter som brandticka och bombmurkla.


Vad är planen?
Vi går runt i reservatet både på stigar och i terrängen för att upptäcka det som dyker upp. På liggande, döda stammar av gran, finns flera ovanliga vedsvampar som till exempel ullticka, blodticka och brandticka. Även mossorna trivs och skogen är täckt av en grön mossmatta. Vi stannar för en fika på lämplig plats.

Vi träffas vid parkeringen i kanten av reservatet. Därifrån följer vi en grusväg och går in på markerad stig in i reservatet. Stigen är för det mesta på slät mark men går ibland ner i dalgångar. Vi stannar till vid intressanta platser och tar en fika tidigt i vandringen.


Vad ingår?

Te och kaffe, kåsa att dricka ur, enklare tilltugg och ett sittunderlag.


Vad behöver du ta med dig?
Eftersom vi kommer gå längs med snirklande skogsstigar rekommenderar vi bra skor eller vandringskängor vid blött väder. Kläder efter väder är alltid förutsättningen för att ha det bra när man är ute. En ryggsäck med eventuellt regnjacka eller extra tröja kan också vara bra.


Hur lång sträcka kommer vi att gå?
På grusvägen går vi 300 meter sedan har vi ca 1-1,5 km fin skog att gå genom.


Hur lång tid tar guidningen?
Den här guidningen tar ungefär tre timmar. Ungefär eftersom vi inte kommer tvinga någon att hälla i sig kaffet eller det varma téet för att hålla tider. Eftersom vi tar oss tid att fika så kan det variera lite. Men målet är att från start tills att vi är tillbaka ska det ha tagit oss max tre timmar.


Var hålls guidningen?
Guidningen hålls i Dalbotopsravinernas naturreservat.

Läs mer om Dalbotorpsravinerna här via Länsstyrelsen i Örebro läns hemsida (extern sida i nytt fönster). Vi möts vid parkeringen.


Vad kommer guiden prata om?
Istid, glaciärer, kolning, kolmilor, granbarkborrar, knärot, naturskog, svampar, mossor och lavar.


För vem är den här guidningen?
Den här guidningen är för vuxna som vill upptäcka naturreservatet och vill komma lite närmre in i dess skatter.


Varför ska du boka den här guidningen?
Du är sugen på att upptäcka någonting nytt med en erfaren guide och vill förstå varför Dalbrotopsravinen är ett så intressant naturreservat.


Boka eller få mer information i väntan på en uppdaterad hemsida genom att skicka ett mail till hello@outdoorpeopleofbergslagen.com