Guidning: Ätliga växter

Snabb överblick

Tillgänglighet: Säsongsberoende

Guidningen är 2 timmar

Svårighetsgrad: Lugn och enkel

Längd: 2km

Gruppstorlek: 2-8 personer

Språk: svenska och engelska. 

Mötesplats: Vi möts vid Södra Hyttan

Följ med och lär dig om vilda ätliga växter

Vad är det här?

Det här är en guidad vandring där vi strövar långsamt genom ett kulturlandskap och söker oss till de vilda kantzonerna. Här finns en mångfald av örter varav förvånansvärt många är ätliga för människor. Vi upptäcker och smakar, lär oss ett och annat namn och kännetecken, och fördjupar oss då och då i medecinska egenskaper och historisk användning.


Vad är planen?

Vi kommer gå på stigar och mindre vägar. Vi rör oss korta bitar, för att sedan stanna upp och titta på olika växter. Vi samlar på oss ett exemplar av alla ätliga växter vi hittar. Vi kommer att på en lämplig plats sätta oss för fika och göra upp en brasa. Där kokar vi te på de växter som är lämpliga för detta, och lägger upp och tittar på våra fynd.


Hur kommer det gå till?

Vi träffas vid mötesplatsen. Du kommer ha fått en vägbeskrivning och kartplupp via Googla Maps innan. Där har vi en kort genomgång innan vi går in i skogen. Vi följer en vald slinga med ett antal stopp längs vägen. Vi avslutar på en lämpligt vald plats för fika och brasa. Här finns tid för frågor och reflektioner.


Vad behöver du ta med dig?

Något att samla växter i; t.ex en liten korg eller påse. En flora kan vara kul om du har.

Kläder efter väder är alltid förutsättningen för att ha det bra när man är ute.

En ryggsäck med fika, kopp, något att sitta på och eventuellt regnjacka eller extra tröja.


Hur lång sträcka kommer vi att gå?

Ungefär en till två kilometer.


Hur lång tid är guidningen?

Det här är en enklare vandring som tar ca två timmar. Fikastunden efteråt är helt upp till deltagarna hur lång den blir. Det kan vara så att vi hamnar i samtal som inte vill ta slut, och då finns ingen stress att avsluta.


Vad kommer guiden prata om?

Hur gott och nyttigt det är med vilda blad, och tips på hur de kan användas. Att plocka med hänsyn till växterna och ekosystemen. Hur man kan främja ätliga växter och sunda ekosystem i sin egen omgivning.


Var hålls guidningen?

Det finns regelbundna starttider i trakten kring Södra Hyttan, se bokningskalendern.

Den här guidningen kan även hållas på plats efter önskemål.


För vem är den här guidningen?

Den här guidningen är lämplig för dig som vill lära dig nya växter, såväl för dig som vill ha en trevlig, social stund i naturen.


Varför ska du boka den här guidningen?

För att mänsklig föda har kommit att bestå av ett mycket litet antal kraftigt förädlade växter. Bara genom en kort liten örtpromenad kan du mångdubbla det antalet och ge din kropp och ditt sinne en så mycket större mångfald av smaker och näringsämnen.